11.9.16

Guide til Amsterdam


Jeg har altid drømt om at komme til Amsterdam. Hvorfor, det ved jeg ærlig talt ikke. Byen taler bare til mig på en eller anden måde. Jeg kan mærke, at jeg drages af den sprutende kreativitet, nytænkning og ungdomlighed byen har. Byen byder på en masse spændende kultur og kunst, og er spækket med design, blomster og skøn stemning. 
Jeg kom endelig til Amsterdam her i sommers. Mine forventninger var tårn høje, men byen skuffede bestemt ikke. Tværtimod. Jeg tog derfra med en følelse af, at jeg nok skulle komme igen. For byen byder på SÅ mange ting, som jeg ikke fik set, og stemningen MÅ jeg bare opleve igen. 

Inden jeg tager rejser til en ny destination, plejer jeg altid at lave et lille researche over byen/området. Jeg kan godt lide at vide lidt om de steder, som jeg befinder mig i. Derfor vil jeg lave en fin lille guide til det Amsterdam, som jeg besøgte. 


HOTELLET

Volks Hotel: For 2 år siden stødte jeg på dette anderledes og kreative hotel hos en af mine ynglingsbloggere Trine fra trineswardrobe.dk. Det var simpelt hen kærlighed ved første blik. Da jeg bookede turen til Amsterdam, var jeg derfor ikke et sekund i tvivl om, at vi skulle bo på dette hotel. Det var jeg glad for at jeg gjorde, for hotellet var en oplevelse i sig selv. Vi ankom lørdag nat til bas rytmer og cocktailstemning, og blev mødt af en ung fyr bag disken, som bar en afslappet hvid t-shirt og en septum i næsen. Så snart vi kom op på vores 12 m2 værelser var der ro, og en behagelig stemning. Indretningen var meget kreativ, nytænkende og lækker med et straf af humor. Alle ydervæggene var dækket med glas, således at værelserne blev dekoreret med en smuk udsigt over byens frodige tage. 
Næste morgen var festen slut, og vidste man ikke bedre, så ville man aldrig havde troede, at der havde været en. Vi blev mødt af solstråler og smilende unge, og oppe på hotellets øverste etage havde natklubben ændret sig til en spændende morgenmadsbuffet med 380 graders skyline og tagterrasse  med udsigt over Amsterdam. Nedenunder ved receptionen havde hotellet forandret sig til en café og et studiested for unge mennesker. Med andre ord, var der skabt en rigtig lounge stemning.

Hotellet er kun 2 år gammelt, og det er tydeligt at se på indretningen. Overalt står der planter, retrolignende møbler og humoristisk  kunst. Personalet består af unge, hjælpesomme mennesker, lige fra rengøringen til tjenerne. Hotellet tilbyder desuden udendøres vildmarksbad og sauna øverst oppe på deres tagterrasse, og er man yogainteresseret lige som mig, så er der yoga hver mandag og lørdag med udsigt over byen. Det er en fantastisk oplevelse, skulle jeg hilse at sige! 

Læs mere og find hotellet her: www.volkshotel.nl


HVAD SKAL MAN SE? 

Kanalrundtfart: En kanalrundfart er en must! Her kan man sidde i ro og mag og betragte byen fra vandet. Byen spejler sig smukt i dens mange kanaler, og der er rig mulighed for at vælge en tur, som passer til jeres temperament. Vi tog en 1 time, og det synes jeg var perfekt. Det er en god måde at se byen på istedet for en knap så autentisk sieghtsehen bus. 

Van Gogh Museum: Uanset om man er vild med kunst eller ej, så skal man besøge Van Gogh Museet. Jeg elsker kunst og især Van Gogh, så for mig var det en fantastisk oplevelse at se hans samlet værker. Det har jeg drømt om længe. Museet var bygget kronologisk op, således at den nederste etage startede ved hans barndom, og derefter arbejdede man sig op igennem hans liv og tilhørende værker. Undervejs er der en masse fine fortællinger og beretninger fra hans liv, og derfor behøver du ikke at have et kendskab til Van Gogh inden du besøger museet (men det er alligevel en fordel at have lidt viden på forhånd;-) ). 
Vi havde bestilt vores billetter online hjemmefra, hvilket gjorde, at vi kunne springe køen over, og komme direkte ind. 

Anne Franks hus: Annw Frank er en ironisk person fra 2. verdenskrig. Jeg tror ikke, at ma kan undgå at støde på hendes navn på et eller andet tidspunkt. Derfor er der bare en times laaaang kø. Og jeg overdriver desværre ikke. Vi havde ikke bestilt billetter hjemme fra, da de var booket et år fremad! Så vi måtte stille os i kø i 1,5 time. Det var heldigvis det værd, og historien kommer lige pludselig meget tæt på. Meget anbefalelsesværdigt. 

Shopping i 'De 9 straatjes': Lidt væk fra hovedgaderne, på tværs af kanalerne ligger der 9 små, tætte gader. Disse gader er fri for turister, unyttigt skrammel og gadesælgere. I stedet ligger der en masse små specialbutikker, som er velbesøgt af lokale. Gaderne er super charmerende og ligger tilbagetrukket fra byens stress og jag. Der er kræset for detajlerne og gaderne byder på lækre caféer (alt fra vaffelboder til veganske caféer), vintagebutikker, eksklusive tøjbutikker mm. 

Dam pladsen: Det her er turistet. Så er i advaret. Men ikke destro mindre et besøg værd. Pladsen er svær at overskue af bare mennesker. Over alt står der gadesælgere, menneskelige figurer og foto opstillet turister. Selfiestænger og 'are you my best friend' ses og høres over alt. Er man til Madam Tussaud ligger det på pladsen. Det er sjovt at se, men vi var hurtigt væk igen.. SPISESTEDER

SLA: Super lækkert økologisk, sundt spisested, som findes to steder i byen. De har lækre smoothiebowls til de morgenfriske, og frisk salatbar (hvor de dog blander salaterne sammen) til de mere frokostsultne. Indretningen er lys, lækker, grøn og behagelig. 
Link: ilovesla.com

Pluk Amsterdam: Ligger på de 9 Straatjes. Er en fin café, hvor man både kan få lækre salater, sandwies, juice, smoothies og banapandekager, og sunde kager, muffines og desserter. Det hele er hjemmelavet og lavet på økologiske, rene råvarer, med fokus på nærende ingredienser. Der er kræset om hver detalje inde i caféen, og der er pyntet med friske blomsterbuketter og hyggeligt interiør. Da jeg var der fik jeg en grøn juice med bl.a. spinat, æble, selleri og citron. Super lækker. Man kan købe deres kager og interiør med hjem, hvilket vi gjorde. Vi kom hjem med den store vandholder (som ses på billedet nedenunder), som vi putter friske mynteblade og citronskiver i. 

Wok to go: Er egentlig en kæde, uden for meget kræs. Men konceptet er genialt! Man sammensætter sin egen wokret præcis so man ønsker. Prisen er overkommelig (8 euro ca. pr. wok). Jeg fik en wok med blandet grønt, champignon, tofu, hvidløg, bønnespirer og æg. Det var velsmagende og lækkert. De andre købte en pizza og vi satte os i en park og spiste vores mad sammen. Det er en super hyggelig og billig måde at spise sin aftensmad på. Det behøver ikke at være formelt hver aften, og desuden er det det, de lokale gør. 


DERUDOVER 

Cykler: Der er cykler overalt. OVERALT. Det er den nemmeste måde at komme omkring på, og man kan leje dem. På den måde vil man opleve byen på en helt anden måde, og man har friheden til at bevæge sig rundt som det passer en. 

Blomster: Amsterdam er dækket af blomster. De er rigtig kendt for deres tulipanmarkeder om sommeren. På tagene og de små terrasser gror der de smukkeste blomster og grønne planter, og i alle vinduer er der den ene overdådige buket efter den anden.  

Ost: Holland er kendt for deres lækre oste, og det er ikke uden grund. Derfor vil jeg anbefale at man køber en lækker 'Old Amsterdam' med hjem, og det er der rig mulighed for. Der kan købes oste alle steder, og det deres stolthed der værnes om. 

Shopping: Byen byder på en masse kreativet inde for designområdet. Derfor er Amsterdam den perfekte shoppeby, da det er nemt at finde unikke fund i alle prisklasser. Deres stil minder meget om vores skandinaviske hipster-stil, og generelt er folk i Amsterdam yderst velklædt. 

Helsekost: Mit bankende øko-hjerte bankede liidt hurtigere, da jeg trådte ind i et supermarked. Du kan få de lækreste nøddesmør, heriblandt voldsomt billigt mandelsmør, tørretfrugtmos (daddelmos med valnødder og kanel!), falafler to go i køledisken,  superfoods og pulver, tofu, friske vilde fisk, chiagrød to go, blandet øko salater, øko gingerbeer brygget på byg, æg fra glade høns, sprøde kerneknækbrød, kikærtefladbrød mm. 

Metrosystemet: Det fungere bare. Er super enkelt, og mindre utrolig meget om de systemer vi i forvejen kender fra London og Berlin. Der kommer en metro hver 2 -5 minut, så vær ikke fortvivlet hvis metroen kører for næsen af dig. 

Alt i alt, vil jeg varmt anbefale at man oplever Amsterdam, uanset om man har været der før eller ej. Stemningen er fantastisk og inspirerende. Da jeg kom hjem, gik jeg straks igang med at plukke grøftekantsblomster og anrette dem i en gammel gingerbeerflaske (som jeg åbenbart fik erhvervet mig med hjem, hmmm..), og det har jeg holdt ved lige siden. 

Jeg savner allerede Amsterdam, og drømmer mig tilbage. 

* * *


Ingen kommentarer: